top of page
18378865_10155176400493444_56414936_o.jp

Kraniosakral terapi utbildning människa

I grova drag kommer vi att följa strukturen som du är bekant med från hund – eller hästutbildningen, men anpassad och fördjupad till human.

Litteratur: Wisdom in the Body Michael Kern

Cranial Intelligence Ged Sumner och Steve Haines

Craniosacral Therapy John E. Upledger och Jon D. Vredevoogd

The breath of Life - Cherionna Menzam-Sills

An introduction to craniosacral biodynamics

Stillhetens Kommunikation Åse Jolin Mellgård, Christer och Jörgen Tranberg

Kompendiematerial som delas ut under utbildningen

Seminarium I:

Det första seminariet ger en utblick i den kraniosakrala terapin och dess sammanhang. Den embryologiska utvecklingen, BLT, lymfsystem och sacrum och dess lesionsmönster.

Seminarium II:

Cervikalen bröstkotor och ländkotor, respiratorisk diafragma, pretrachial fascia, midline, SBS, kraniumben

Seminarium III:

Pelvisk diafragma, bäcken, koppling mellan bäcken och ryggrad. Fortsättning kraniet.

Seminarium IV:

Halskotorna och kraniets koppling till ryggraden. Centrala nervsystemets olika membran och hjärnans venösa sinsussystem. Hur nerverna fungerar. Sympatiska och parasympatiska nervsystemet.

Seminarium V:

Lymfsystemet, matsmältningsapparaten, utsöndringsorganen

Workshops genomförs med behandlingar. Hur de genomförs presenteras under den första delkursen.

Hemuppgifter.

Hemarbetet är en viktig del av utbildningen. Det ger dig tillfälle till reflektion och repetition samtidigt som du förbereder dig inför nästa seminarium. Du får också möjlighet att ta upp frågor och funderingar som kommer upp under dina träningsbehandlingar.

Vår rekommendation är att du gör minst två träningsbehandlingar/vecka. Dokumentera dina behandlingar.

Hemarbetet skickas via mail till läraren senast två veckor före nästa seminarium. Teckningar eller andra illustrationer kan du scanna eller fotografera. Skriv namn och innehåll tydligt.

För att få godkänt på kursen ska samtliga uppgifter ha lämnats in.

Diplomerad Kraniosakral Terapeut

Du ska ha genomfört det som krävs ovan för att bli examinerad. För att bli diplomerad krävs godkänd basmedicinutbildning human 30 poäng eller motsvarande samt en redovisning av 50 humanbehandlingar, varav 5 ska beskrivas ingående.

Jag började läsa till Kraniosakral terapeut för häst hos Caroline på Apelgården 2015. Jag har behandlat hästar sedan länge, först med TTouch (Linda Tellington Jones), sedan även som hästmassör som jag utbildade mig till 2008.
Men jag saknade något i hästmassagen som jag kände när jag behandlade med TTouch som jag bara kan beskriva som en djupare kontakt. Massagen var bra men jag saknade någon dimension…

 

Och då jag själv med åren fått problem med min egen kropp, har bl a fibromyalgi, och med det inte klarade av att få massage så hittade jag Kraniosakral terapi när jag testade den behandlingsformen för min egen skull - och kände direkt att detta vill jag lära mig! Att någon, som jag först uppfattade det, ”bara” genom att hålla händerna på mig kunde få spänningar att släppa inifrån och ut, samtidigt som det gav en så djup avslappning både fysiskt och mentalt. Så jag började leta utbildningar – och hittade Apelgården och började läsa till hästterapeut.Och då, i början, hade jag ingen tanke på att utbilda mig till humanterapeut, men då vi i kursen övar mycket på människor så väcktes det intresset med. Tänk att t ex kunna behandla ekipage! Och när väl intresset var väckt var jag bara tvungen fortsätta min utbildning.

Agneta Högsvik Hjerpe, tidigare kursdeltagare. 

Agneta.jpeg

Kursdatum

2023

KS I 24–27 augusti. 

KS II 30 november - 3 december.

2024

KS III 11-14 januari 

WS I 24-25 februari

KS IV 14-17 mars

WS II 20-21 april 

KS V 23-27 maj 

 

Examination: 8 juni 2024

Hemuppgifter enligt anvisningar lämnas in mellan seminarierna. Kursen omfattar 240 timmar.

2013-02-07 12.42.52.jpg
bottom of page