top of page
Kranio-horse-09689.jpg

Kraniosakral terapi häst

Ta gärna in hästen en stund innan vi bokat att jag kommer. Den första behandlingen tar 60 – 75 minuter. Du ska förklara problemet, vi tittar gemensamt på hästen, hur den rör sig, hur den ställer upp sig m.m. Observera att det är viktig att ha hästen torr. Om din häst nyligen blivit avmaskad eller vaccinerad så avvakta med behandling i ca 2 veckor. Hästen bör erbjudas vila efter behandlingen.

Normalt brukar en tydlig förändring hos hästen visa sig efter 3 – 4 behandlingar men det är väldigt individuellt och beror på vad problemet är och hur länge hästen har haft problemet. Låt gärna din häst få en kraniosakral behandling då och då i förebyggande syfte. Det ger hästen bättre förutsättningar att prestera det du önskar. Med den kraniosakrala behandlingens unika metoder att arbeta via kroppens fascia når man mycket djupare än med t ex traditionell massage.

En kraniosakral behandling upplevs som väldigt avslappnande och avstressande. Ofta hamnar klienten automatiskt i alfa-vågor (8 – 13 HZ) under behandlingen, ett tillstånd av avslappnat fokus som man strävar efter i meditation.När spänningar i kroppen som hindrar hälsa och välmående släpper kan cirkulation och flöde öka i den specifika vävnaden som behandlas men också i hela kroppen.

Vad kan behandlas/lindras?

· Rörelsestörningar: rör sig orytmiskt, går på dubbla spår, arbetar olika i vänster och höger varv, hoppar snett över hinder, har svårt att ställa upp sig lika på alla fyra hovarna, svårare att fatta galopp åt ett håll, drar snett i vagnen m.m.

· Humörsvängningar: blir lättare stressad och nervös, deprimerad och ovillig att arbeta, sur vid sadling/selning/borstning/betsling/sadeltvång

· Behandlad för skador: sekundära hältor eller ryggproblem kan uppstå och finnas kvar efter att den ursprungliga skadan läkt ut. Symptomen är ofta små till en början med problemen ackumuleras och kan så småningom leda till nya skador.

· Smärtor i käkled, nacke, rygg, bäcken

· Sned i nacke, bogar, bäcken

· Musklar sig dåligt eller ojämnt, muskelkramper, spända muskler

· Dålig cirkulation, svullnader, gallor pga. dåligt lymfdränage

· Diffusa problem

· Drabbas ofta av infektioner

· Akuta trauman: hästen går omkull, reser sig och slår runt, rullat fast i boxen, gått över bommen i transporten.

När är det olämpligt att behandla?

· Feber

· Pågående infektion

· Graviditet

· Epilepsi

· Stroke

· Cancerbehandling

 

 

En kraniosakral behandling ersätter inte veterinärmedicinsk vård. Vid akut skada eller hälta skall hästen i första hand veterinärundersökas.

Pris: 1 300 kronor.

Avbokning av behandlingar ska ske minst 24 timmar innan reserverad tid. Om avbokning sker senare debiterar vi fullt pris.

Caroline Monthelie är kraniosakral terapeut och behandlar människor, hästar och hundar. På Apelgårdens Kraniosakrala Utbildningar, utbildar Caroline blivande kraniosakrala terapeuter för hund och häst. För elever som gått utbildning på hund eller häst erbjuds en fortbildning för att också kunna behandla människor. Ofta kan det vara en styrka att kunna behandla ”ekipaget”.

Kraniosakral terapi föl

Föl kan ha stor nytta av kraniosakral behandling som i tidigt skede bidra till att korrigera benställningar och skevheter. Även ston mår bra av att behandlas inför betäckning, särskilt om de haft föl tidigare.

Föl 4 (1).jpg
Skärmavbild 2020-07-07 kl. 22.37.04.png

Kommer ni ihåg Don Quijotes häst i den tecknade serien? Ungefär så såg mitt sto, Tarazzu, ut efter att ha gått under bommen i transporten som 3-åring. Med frakturer på två tornutskott vid manken behandlades hon i det akuta läget av kraniosakralterapeut, Caroline, och dagen efter fick hon röntgas på veterinärkliniken. Där konstaterades det att tornutskotten var av men i rätt läge. Hon fick vila i 6 månader innan hon reds in mycket försiktigt. Manken är lite sned, kort och rätt hög men det är inget hon störs av.

Sedan dess får hon regelbundet kraniosakral behandling och nu tävlar hon hoppning med starter i 140 – 150 med flera vinster och placeringar i bagaget.

Helena Grimm, ägare.

bottom of page